top of page
Unelmien kaverimaa lasten kaverisuhteiden myönteiset visiot näkyväksi

”Siellä elää pyöreitä, karvaisia, erilaisia tyyppejä.
Kaikki on siellä erilaisia ja ne saa olla sellaisia kuin ne haluaa.”

​

blogikuva.png
Millaisia olisivat unelmien kaverimaailmat lasten silmin? 


Lapsilla on valtavasti tietoa siitä, mikä tekisi kaverisuhteista turvallisempia. Heillä on myös paljon ajatuksia siitä, millaista tukea he tarvitsisivat turvallisten kaverisuhteiden rakentamiseksi. 


Osana FIRE-tutkimuskollektiivin tutkimustyöpajoja joukko pohjoissuomalaisia 5.–6.-luokkalaisia koululaisia käsitteli yhdessä tutkijoiden ja taiteilijoiden kanssa kaveruuteen ja ihastumiseen liittyviä kokemuksiaan. Joukossa oli satuttavia kokemuksia, hämmentäviä tilanteita, sekä kaverisuhteiden solmuja ja iloja.


Työskentelyn lopuksi pyysimme lapsia kuvittelemaan, miltä heidän näyttäisi unelmiensa kaverimaa.  Millainen paikka se olisi? Keitä sinne voisi tulla? Millainen siellä voisi olla? Millaisia asioita siellä olisi? Mitä siellä voisi tehdä? Kenestä siellä saisi tykätä?


Annoimme lapsille kartonkia ja erilaisia askartelumateriaaleja, kuten teippejä, tarroja, maaleja, tikkuja, värejä ja karvapalloja. Näistä aineksista on syntynyt suuri joukko Unelmien Kaverimaa -teoksia. Teoksissaan lapset kuvasivat monin luovin tavoin kaverisuhteisiin liittyviä myönteisiä visioita, toiveita ja haaveita, sukupuoleen liittyvää moninaisuutta ja turvallisempien kaverisuhteiden reunaehtoja. 


Teoksissa pumpuli muuttui pilviksi, jäätelötikut aidoiksi ja pyykkipojat ryhdikkäiksi kaverimaita suojaaviksi vartijoiksi. Värikkäistä karvapalloista tuli kaverimaiden moninaisia asukkaita ja suhdetaitoja opettavia asinatuntijoita. Kulkunen muuttui hälytyskelloksi, joka viestitti, että kiusaamisesta pitää voida kertoa ja siihen tulee puuttua. 


Kukin Unelmien kaverimaa sai nimen ja teoskuvauksen, jossa lapset kertoivat ajatuksistaan työskentelyn taustalla:

​

”Talo tarkoittaa sisältäpäin kaikkea hauskaa, kuten hauskanpitoa, värejä, ja ystävyysenergiaa. Talon ulkopuoli tarkoittaa normaalia taloa, joka on ikään kuin valeasussa. Kun sinne astuu, niin sieltä saa kaiken voiman.”

 

”Alue on kokonaan aidattu. Vartijat vartioivat, ettei mitään pahaa tapahdu. Paha voi olla kiusaamista.”

 

”Sydämet tarkoittavat, että siellä ei saa kiusata, vaikka olisi erilainen tai hiljainen. Vaaleanpunainen tähti ja sydän kuvastaa lapsia, joilla on omia yksityisjuttuja.”

installaation kuratointi.JPG

​

Lasten teokset kasvavat installaatioiksi ja kurottelevat julkisiin tiloihin 

Värikkäät ja huolella mietityt Unelmien kaverimaa -teokset kantavat tärkeää sanomaa lasten ajatuksista ja tiedosta. Tämän tiedon välittäminen myös muille on tärkeää. Niinpä  tutkimustiimimme kuratoi yhdessä taiteilijan kanssa Unelmien kaverimaiden pohjalta kiertävän installaation. 


Installaation tavoitteena on välittää lasten kaverisuhteisiin liittyviä toiveita, haaveita ja muutosvisioita. Installaatiota varten valokuvasimme ja suurensimme teosten värikkäitä hahmoja, erilaisia elementtejä ja kirjoituksia. Sen jälkeen liisteröimme kuvat pahville ja lakkasimme ne vedenkestäväksi. 


Installaatio on matkannut kanssamme siitä lähtien. Ensimmäistä kertaa se oli esillä Unelmien kaverimaa -näyttelyssä 2.4.–28.4.2022 Oulun asematunnelissa sijaitsevassa Ränni-galleriassa, jota hallinnoivat Oulun taidemuseo ja Kulttuuribingo ry.

​

Galleriatilan peiliseinät toivat ohikulkijan hetkellisesti osaksi Unelmien kaverimaata. Jättikokoisten elementtien rinnalla aikuinen muuttui mittasuhteiltaan pienemmäksi, jolloin lasten muotoilema maailman saattoi tuntea tulevan lähemmäksi. 

​

Unelmien_kaverimaa_asematunneli_muoks.jpg

Installaatio oli esillä myös Kasvatustieteen- ja Sukupuolentutkimuksen kansainvälisissä konferensseissa Oulun yliopistossa marras-joulukuussa 2022 (ks. lisätietoja). 


Syksyllä Unelmien kaverimaat tulivat osaksi Haukiputaalla toteutettua Martinniemen koulun hyvinvointipäivää. Yhteistyössä Vanhempainliiton kanssa suunnittelimme ja toteutimme päivän aikana työpaja 1-6 luokkalaisille lapsille sekä heidän opettajilleen ja huoltajilleen. Osallistujat muotoilivat luovilla menetelmillä toiveiden puun ja  vahvuuksien timanttimaan. Yhdessä ne muodostivat Unelmien Martinniemen. Tässä työpajassa Unelmien kaverimaat kytkeytyivät uudella tavalla osaksi osallistujien omaa asuinaluetta ja yhteisöä, siihen liittyviä toiveita ja haaveita. Työpajassa vieraili päivän aikana noin 100 osallistujaa.

​

Unelmien kaverimaa pedagogisena resurssina

Unelmien kaverimaa -näyttely jatkaa matkaansa kanssamme, ajan ja paikan mukaan muovautuen. Se kasvaa, taipuu ja muuttuu sen mukaan missä se on esillä. Näyttelyn taustalla oleva Unelmien kaverimaa -tehtävä on luova tapa ajatella, työstää, tutkailla ja välittää toisille ajatuksia  myönteisistä kaverisuhteista ja niiden entistä turvallisimmista puitteista. Samalla se on pedagoginen resurssi kasvattajille. 

​

​

​

​

***

 

Ränni-gallerian näyttelyn kuratointi: Satu Suvanto, Suvi Pihkala, Eveliina Puutio, Helena Louhela, Tuija Huuki

 

Oulun yliopiston näyttelyn kuratointi: Tuija Huuki, Suvi Pihkala, Eveliina Puutio, Satu Suvanto, Helena Louhela, Eeva-Maria Korhonen, Anu Uusikylä

​

Martinniemen työpajojen suunnittelu: Anu Uusikylä & Sari Haapakangas. Työpajojen ohjaus: Anu Uusikylä, Sari Haapakangas & Satu Suvanto. Mun Oulu -lehden juttu hyvinvointipäivistä.
 

bottom of page